Sivut

perjantai 2. elokuuta 2013

EUDEC – Kieliä oppimaan!


Eilen pääsin tutustumaan tosi mielenkiintoiseen TPRS, ”Total body response”, kielten opetusmenetelmään. Menetelmällä on takanaan paljon tutkimustietoa siitä, miten kieliä opitaan ja oppiminen tapahtuu enemmän äidinkielen oppimisen tapaan. Oikein sormet syyhysivät päästä kokeilemaan tätä käytännössä…!

Periaatteena on zero confusion, eli yhdellekkään oppilaalle ei saisi tulla hämmentynyt olo, sillä tällöin ihminen ikään kuin sulkeutuu oppimiselta. Joka kerta otetaan noin 3-4 uutta sanaa ja opettaja käyttää vain sanoja, jotka oppilaat jo osaavat.

Tervehdyksiä EUDEC-kielillä...

Sanoihin tutustutaan ryhmästä riippuen ensin esimerkiksi leikkien tai muun hyvin fyysisen kautta, vaikkapa kosketetaan tai etsitään esineitä tai esitetään eläimiä. Sitten sanoja kerrataan henkilökohtaisten kysymysten kautta: ”Onko Iida hiiri?”, ”Onko hän lintu?”, ”Onko hän iloinen lintu?”. Mitä enemmän kysymyksiä opettaja onnistuu samasta asiasta vääntämään sitä parempi. Ideana onkin saada paljon toistoa ja saada opetettavat sanat sujuviksi (osaksi aktiivista sanavarastoa?). Tutkimusten mukaan, sana tulee kuulla 100 kertaa, jonka jälkeen on oppinut miltä se kuulostaa. Erilaisia kysymyksiä kuullessaan oppii passiivisesti myös paljon muuta. Jo hyvin pienellä sanavarastolla (esim. 400 sanaa), pärjää jo tosi pitkälle, kun osaa ne sanat sujuvasti.

...ja kippistelyjä.

Kysymyksistä siirrytään tarinan kertomiseen. Tarina voi tulla opettajalta tai oppilailta, tässäkin sitä parempi mitä henkilökohtaisempi, hassumpi tai hullumpi tarina on. Tarinaa tehdessä kysellään myös kysymyksiä aina uuteen lauseeseen liittyen – toistoa, toistoa. Lopuksi tarina luetaan ja käännetään. Oppilaat voivat (ja usein kuulemma rakastavat) lukea tarinan, mutta ryhmästä riippuen myös opettaja voi tehdä sen ja oppilaat kääntävät. Tärkeintä on, että kaikki saavat edetä tahdissa, joka itselle tuntuu mukavalta. Vaikutti hyvin lupaavalta ja hauskalta tavalta oppia kieliä. Tutkimustenkin mukaan toimii paremmin kuin perinteisemmät metodit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti