Sivut

sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Kuulumisia Hollannista!
Terveisiä EUDECin (Euroopan demokraattisten koulujen liiton) konferenssista Hollannista. Saavuimme tänne Soestiin neljän suomalaisen joukolla (Milja, Vesa, Marko ja Iida) kukin omia reittejämme. Edessämme on viikon verran työpajoja, keskusteluja, taidetta, tiedettä, oppimista, kyselemistä ja yhteyksien luomista muihin demokraattisiin kouluihin. 


Eri puolilla Eurooppaa toimii kymmeniä demokraattisia kouluja, joita yhdistävä keskeinen tekijä on demokraattinen päätöksentekomalli koulua koskevissa asioissa, mikä omalta osaltaan johtaa kunkin koulun itsensä näköisiin oppimisympäristön toteutustapoihin. Uusia kouluja on parhaillaan perusteilla kymmeniä lisää. Kyse ei siis ole mistään pikkujutusta, vaan hyvin varteenotettavasta,  nopeasti kasvavasta koulutuksen järjestämistavasta. 

EUDEC eli Euroopan demokraattisten koulujen liitto pyrkii vahvistamaan demokraattisen koulutuksen tilaa Euroopassa monin eri tavoin, joista yksi on vuosittainen konferenssi jossakin päin Eurooppaa. Tämänvuotisen konferenssin osallistujia on noin 240 henkeä, lähes kaikista Euroopan maista sekä Israelista ja Taiwanista. Konferenssi rakentuu kymmenistä Open Space -tyyppisistä työpajoista, joita kuka tahansa voi tarjota ja joihin voi vapaasti osallistua. Työpajojen lisäksi on yhteistä illanistumista ja polveilevia keskusteluja aina kun kohdakkain sattuu kaksi tai useampia ihmisiä, joilla on yhteinen intressi. Konferenssissa pidetään myös EUDECIN vuosikokous.Tänä vuonna konferenssin järjestäjänä toimii De Ruimten demokraattinen koulu, joka on toiminut kymmenen vuotta Soestin kaupungissa valtavalla maatilamaisella tontilla, jolla on lukuisia rakennuksia, huoneita leffahuoneesta koulukokoushuoneen kautta käsityöluokkiin, kasvimaita, trampoliineja, kanoja, ankkoja ja kaneja sekä paljon sohvia ja pöytiä vapaamuotoiseen keskusteluun tai mihin tahansa mitä deruimtelaiset keksivätkään. Tilalla myös asuu useita koulun henkilökunnan jäseniä. 

Koulussa on reilut sata oppilasta, iältään nelivuotiaista kahdeksantoistavuotiaisiin, sekä 15 pysyvää henkilökunnan jäsentä ja lisäksi joukko tarpeen mukaan vaihtuvia opettajia. De Ruimte on virallinen akkreditoitu koulu, joka toimii demokraattisuuden ja vapauden periaatteisiin nojaten. Kaikkien oppilaiden ja henkilökunnan on oltava koulussa paikalla tietty tuntimäärä viikossa, mutta opettajat ja oppilaat rakentavat kurssit yhdessä. Oppilaat valitsevat itse haluavatko osallistua ja mille kursseille ja mitä muuta tekevät koulupäiviensä aikana. Koulu on avoinna klo 8.30-17 kaikkina muina arkipäivinä paitsi keskiviikkona, joka on kaikille vapaapäivä (oppilaista ja henkilökunnasta osa kulkee kouluun kaukaakin). De Ruimtessa ei ole ikäluokittaisia opetusryhmiä, vaan ryhmät muodostuvat ja vaihtuvat oppilaiden kiinnostuksen mukaan. Jokainen oppilas myös valitsee jonkun henkilökunnasta mentorikseen, jonka kanssa tapaa kahden kesken viikoittain. Koulun päätöksenteko noudattaa sosiokraattista konsensuspäätöksenteon mallia, jota käytetään jo nelivuotiaiden kanssa. Koulun toimintakulttuuri on muutenkin hyvin keskusteleva. Opettajat ja henkilökunta esittelevät vuosittain, mitä ovat tehneet ja mitä haluaisivat tehdä seuraavana vuonna. Tämän jälkeen oppilaat antavat opettajille palautetta sekä kutsun jatkaa koulussa seuraavanakin vuonna, jos oppilaat niin haluavat (yhtään opettajaa ei ole pyydetty lähtemään koulun historian aikana, mutta se olisi täysin mahdollista, jos deruimtelaiset yhdessä kokisivat niin.) Yksi koulun opettajista, Sanne, kuvasi silmät loistaen sitä, miten mahtavaa on kerran vuodessa saada oppilailta kunnolla palautetta ja aito kutsu jatkaa heidän kanssaan seuraavanakin lukuvuonna! 

Into ja palo Turun vapaan koulun kehittämiseen kasvaa täällä kohisten, kun ympärillä on niin paljon erilaisia ihmisiä ja inspiroivia ideoita sekä kokemuksia siitä, miten muutkin ovat sen tehneet - parustaneet koulun. Huomenna lisää itse konferenssista. Aiomme päivittää blogiin ja facebookiin kuulumisia konferenssista päivittäin, joten pysy kuulolla! Ja annathan kuulua itsestäsi, jos haluat tulla mukaan luomaan täysin uudenlaista koulua Suomeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti