Sivut

torstai 11. huhtikuuta 2013

Turun vapaan koulun hankkeen uutiskirje, huhtikuu 2013

(Photocredit: Krzysztof Pacholak, pacholak.net)

Turun vapaan koulun hankkeessa tapahtuu tällä hetkellä ja lähikuukausina paljon. Tässä kirjeessä on tärkeää tietoa hankkeesta ja toiminnastamme, joten luethan kirjeen huolella. Kirjettä saa välittää kaikille, joiden arvelee olevan tavalla tai toisella kiinnostuneita Turun vapaasta koulusta. Tunnetko sinä esimerkiksi kiinnostuneita perheitä, kasvatusalan asiantuntijoita, oppimisen vaihtoehdon luomisesta kiinnostuneita tai vapaaehtoiseksi haluavia? Välitäthän viestin heille – apusi on korvaamatonta!


Mikä Turun vapaa koulu?

Turun vapaa koulu -hankkeen tavoitteena on vapaan koulun perustaminen Turkuun. Vapaalla tai demokraattisella koululla tarkoitetaan paikkaa, jossa lapsi tai nuori saa opiskella omaan tahtiinsa ja itselleen sopivalla tavalla sekä osallistua vahvasti koulun päätöksentekoon. Turun vapaa koulu on hengittävä tila, joka tarjoaa luovaa ja innostavaa tekemistä ja oppimismahdollisuuksia oman kiinnostuksen mukaan niin lapsille kuin aikuisillekin. Tärkeimpiä arvojamme ovat mm. yhdessä oppiminen, vapaus ja vastuu, ilo ja moniarvoisuus. Pyrimme toteuttamaan kaikessa toiminnassamme egalitaarisuuden ja sukupuolisensitiivisyyden periaatteita. Tällä hetkellä Turun vapaa koulu toimii päivähoidon muodossa alle kouluikäisille lapsille, sekä kohtaamispaikkana kaikenikäisille aiheesta kiinnostuneille. Tavoitteenamme on lähiaikoina alkaa palvella myös kouluikäisiä, joten otathan yhteyttä jos tämä kiinnostaa!
Alempana tässä kirjeessä on tietoa tämän kevään tapahtumistamme. Kaikki hankkeen tilaisuudet ovat maksuttomia ellei toisin ilmoiteta ja avoimia kaikille hankkeesta kiinnostuneille. Lisäksi päivähoitotoimintamme laajenee piakkoin uuden hoitoryhmän muodossa. Toivotamme kaikki kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaamme!

Turun vapaa koulu tukiyhdistys ry

Turun vapaan koulun hankkeen taustalla on Turun vapaa koulu tukiyhdistys ry. Yhdistyksen kevätkokous pidettiin lauantaina 6.5.2013.  Kevätkokouksessa hoidettiin yhdistyksen sääntömääräisiä asioita ja käytiin vilkasta keskustelua hankkeen suuntaviivoista. Tämän kevään ja tulevan kesän aikana hankkeen suurin askel on päätöksen tekeminen kahdesta merkittävästä kysymyksestä:

 1. Alammeko toimia Sudbury-mallin (tunnetuin vapaiden tai demokraattisten koulujen toimintamalli) mukaan?
 2. Haemmeko Turun vapaalle koululle perusopetuksen järjestämislupaa (ns. koululupa) syksylle 2015?

Turun vapaan koulun tulevia tapahtumia:
 • To 11.4. klo 16-18  Sudbury-mallin ja koululupa-asian selvitystyöryhmän ideointipalaveri ja toiminnan käynnistäminen. Paikka: Turun Kirjakahvila, Vanha Suurtori.
 • Ma 15.4. klo 16-20 Keskustelutilaisuus Sudbury-mallista ja koululuvan hakuprosessista. Vierailijana vapaan ja demokraattisen koulutuksen asiantuntija, Feeniks-koulun perustaja Marko Koskinen. Paikka: Hakapellonkatu 4 C 36, Turku.
 • Pe 26.4. klo 17 lukupiiri, aiheena konsensuspäätöksenteko. Pyydä luettava materiaali etukäteen osoitteesta polaris.koi@utu.fi. Paikka: Lokinkatu 3 A 4, Turku.
 • Su 5.5. klo 15 alkaen Turun vapaan koulun 1-vuotisbileet! Vapaata jutustelua ja hauskaa ohjelmaa lapsille ja aikuisille, tarjoilut nyyttärimeiningillä (merkitsethän ruokiin tarkasti valmistusaineet). Paikka: Hakapellonkatu 4 C 36, Turku.
 • Ke 8.5. klo 17 lukupiiri, aihe avoin. Pyydä luettava materiaali etukäteen osoitteesta polaris.koi@utu.fi. Paikka: Lokinkatu 3 A 4, Turku.
 • Ke 29.5. klo 17-19 Turun vapaan koulun infotilaisuus (Todennäköisesti Turun  Kirjakahvilassa, paikka varmistuu myöhemmin, seuraa blogia ja facebookia). Alustukset Polaris Koi (yhdistyksen puheenjohtaja) ja Iida Korpela (hankkeen toiminnanjohtaja), sen jälkeen keskustelua vapaan koulun filosofiasta, hankkeen tilanteesta ja muusta hankkeeseen liittyvästä.
 • Ke 5.6. klo 17-19 Uusien ilta, tervetuloa tutustumaan toimintaamme etenkin jos et ole ollut aiemmin mukana. Paikka: Aurakatu 20 A 5, Turku (ovisummerissa lukee Alho).
 • Kesäkuussa 2013 (joko 14.-16.6. tai 28.-30.6.)Turun vapaan koulun hankkeen viikonloppuretki kaikille kiinnostuneille. Ohjelmassa mm. hankkeeseen liittyvää työskentelyä yhdessä, lisäkeskustelua koululupa- ja Sudbury-kysymyksestä sekä vapaampaa ajanvietettä ja keskustelua. Voit myös tulla mukaan vain osaksi aikaa. Paikka varmistuu lähiaikoina, seuraa blogia ja facebookia.
 • La 27.7. - la 3.8. Euroopan demokraattisten koulujen yhteisön konferenssi Hollannissa. Hankkeen edustajia on lähdössä tapaamiseen. Ota yhteyttä jos haluat lähteä mukaan! Lisätietoja: http://www.eudec.org/EUDEC2013
 • Elokuussa 2013 tukiyhdistyksen ylimääräinen kokous, jossa teemme päätöksen siitä, ryhdymmekö Sudbury-kouluksi sekä siitä, haemmeko Turun vapaalle koululle perusopetuksen järjestämislupaa syksylle. Äänioikeus tilaisuudessa on jäsenmaksun maksaneilla tukiyhdistyksen jäsenillä. Päivämäärä ja paikka varmistuvat piakkoin.

Tervetuloa mukaan mihin tahansa tapaamiseen riippumatta siitä, oletko ollut aiemmin mukana! Tilaisuuksissa on tarjolla kahvi/tee (omat eväät), paitsi Kirjakahvilassa pidettävissä tilaisuuksissa voit ostaa kahvilatuotteita paikan päältä.
 

Miten voin tulla mukaan toimintaan?


Haluaisitko päästä käyttämään osaamistasi ja intoasi tekemällä jotain millä todella on merkitystä? Meillä on tarjolla inspiroivaa tekemistä ja pääset mukaan oppimaan uutta yhdessä! Turun vapaan koulun hankkeessa voit olla mukana hyvin monella tavalla:

 • Liity jäseneksi! Jäsenmaksut ovat tällä hetkellä tärkein toimintamme rahoitusmuoto. Jäsenmaksut ovat 20 €/v.  työssäkäyviltä, alennettu jäsenmaksu 10 €/v. (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, lapset), ainaisjäsenyys 200 €, kannatusjäsenmaksu 40 €, yritys- tai yhteisöjäsenmaksu 150 €. Jäsenenä pääset osallistumaan hanketta koskevaan päätöksentekoon, kuten koululupa- ja Sudbury-mallia koskeviin päätöksiin. Jäseneksi voit liittyä lähettämällä sähköpostilla nimesi, yhteystietosi ja jäsenyystyyppisi: turunvapaakoulu@gmail.com. Paluupostissa saat maksuohjeet.
 • Seuraa hanketta! Liity Facebook-ryhmäämme facebook.com/turunvapaakoulu,  lue blogiamme turunvapaakoulu.blogspot.com ja liity sähköpostilistallemme lähettämällä sähköpostia osoitteeseen turunvapaakoulu@gmail.com. Avaamme lähikuukausina myös nettisivumme, seuraa tiedotusta!
 • Tule tapahtumiimme! Listaus tällä hetkellä tiedossa olevista tapahtumista on yllä, mutta ajantasaisen tiedon saat Facebookista ja blogista sekä sähköpostilistaltamme.
 • Tule mukaan työryhmiimme! Hankkeeseen liittyviä työryhmiä on mm. tiedotustyöryhmä, tapahtumatyöryhmä, koululupatyöryhmä, nettisivutyöryhmä jne. Työryhmät tiedottavat tapaamisistaan Facebookissa ja blogissa.
 • Tule lukupiiriin oppimaan yhdessä uutta kaikesta vapaan koulun filosofiaan ja hankkeeseen liittyvästä! Lukupiiri kokoontuu joka toinen viikko ja ennen lukupiiriä kiinnostuneet saavat luettavaksi lyhyen kyseisen lukupiiritapaamisen aihetta koskevan tekstin. Ilmoita kiinnostuksestasi lukupiireihin sähköpostilla: polaris.koi@utu.fi
 • Tule mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan meille nettisivut!
 • Tule vapaaehtoisena tutustumaan vapaan koulun päivähoitotoimintaan! Opit uutta lapsilta ja voit vaikka näyttää heille jotain mitä sinä osaat. Tai ehkä haluat tulla ulkoilemaan tai lukemaan satuja?
 • Kertaluonteista tekemistä ilman suurempia sitoumuksia on aina tarjolla: Haluatko vaikka tulla levittämään julisteitamme, päivystämään infopöytämme äärelle tai talkooporukkaan toteuttamaan tapahtumiamme? Tai keksi ja ehdota itse, mitä sinä haluaisit tehdä ja oppia!
 • Lainaa meiltä kirja luettavaksi! Vapaisiin ja demokraattisiin kouluihin liittyvä kirjastomme laajenee vähitellen.
 • Tule kokouksiin! Kaikki Turun vapaa koulu tukiryhdistys ry:n kokoukset ovat avoimia kiinnostuneille.
 • Sovi oma tapaaminen, jos haluat jutella jonkun kanssa rauhassa vapaasta koulusta ja demokraattisista kouluista ja niiden filosofiasta yleensä tai sinä tai lapsesi on kiinnostunut opiskelemaan Turun vapaassa koulussa. Ota yhteyttä meihin: turunvapaakoulu@gmail.com

Toimintaan mukaan tulemisesta ja mistä tahansa hankkeeseen liittyvästä voit kysellä sähköpostiosoitteesta turunvapaakoulu@gmail.com tai soittamalla Iidalle 050 500 2696 tai Polarikselle 040 44 23 321.Innostunein kouluterveisin,


Iida Korpela                                                      Polaris Koi
Turun vapaa koulu -hankkeen toiminnanjohtaja    Turun vapaa koulu tukiyhdistys ry puheenjohtaja


turunvapaakoulu.blogspot.com
facebook.com/turunvapaakoulu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti